Henk Winkelhuis: "Hart onder de riem”-brief.

Henk Winkelhuis: "Hart onder de riem”-brief.

Op een brandbrief in de donkere dagen voor kerst, kun je in de ogen van WG Oldenzaal niet beter reageren dan met een “hart onder de riem”brief. Het zijn zware en rare tijden. We kijken terug op een bizar jaar. Niemand had dit vorig jaar rond deze tijd kunnen voorspellen. Maar met z’n allen hebben we het er mee te doen. En met z’n allen hebben we er mee te maken.
 
Iedereen wordt getroffen door het virus. Direct of indirect. Privé, ondernemers, horeca, sport, winkeliers, cultuur, noem maar op. En als iedereen wordt getroffen is er ook maar één manier om er weer uit te komen. Met iedereen SAMEN! Samen staan we sterk, samen zetten we de schouders eronder. Dat is de enige manier. Het college heeft de afgelopen maanden al een paar mooie besluiten genomen voor steun voor sportverenigingen en een aantal culturele instellingen, zoals bv. De Bond. Vorige week kregen we een brandbrief van de culturele sector. Het eerste wat de WG fractie opviel was de “ondertiteling”. De brief was maar liefst 36 keer ondertekend. Daarnaast benoemen zij in de brief ook nog eens “de verantwoordelijkheid voor organisaties, instellingen, makers en zzp’ers in de sector die niet met name worden genoemd” te voelen. Over SAMEN gesproken!
 
De ondertekenaars willen graag met ons in gesprek over wat er nodig is om sterker uit deze crisis te komen. Het college heeft al positief gereageerd en ook de fractie van de WG pakt dit graag op en wij gaan er van uit dat dat ook voor het college en alle andere fracties geldt. Zo zit de Oldenzaalse politiek wel in elkaar. Ook de Oldenzaalse politiek werkt samen, ook al zijn er natuurlijk de nodige verschillen. Lokaal zijn er al veel mooie initiatieven. Thuis uit eten en zelfs lokaal digitaal kleding bestellen bij lokale ondernemers gebeurt steeds vaker. Uit eigen ervaring kunnen we melden dat digitaal kleding kopen zeker voor mannen een aanrader is ;-)
 
Toch willen wij er graag nog een vraag naar uw college aan toevoegen. Is het een idee om een stichting in het leven te roepen met daarin vertegenwoordigers uit de Oldenzaalse samenleving (college, ondernemers, culturele instellingen, sport) met als doel fondsen te werven voor cultuur en sport en de binnengekomen gelden te verdelen? We hebben ook al een naam bedacht: “Hart onder de riem”. Zo zouden we, politiek en samenleving SAMEN, “de brand kunnen blussen”. En als dit is gelukt zou de stichting zich weer kunnen opheffen.
Cultuur is naast sport de smeerolie in onze samenleving. Allebei zorgen ze voor verbinding, voor contacten, voor beleving. “Hart onder de riem” zou naast de financiële ondersteuning wellicht nog meer kunnen doen dan dat. Ze zou voor de betrokkenen letterlijk een “hart onder de riem” kunnen zijn in deze donkere tijden. Soms is er niet altijd direct een oplossing, maar kan een luisterend oor al veel betekenen. Zeker nu. We zijn benieuwd naar de reactie van uw college. U heeft de afgelopen maanden al veel organisaties, instellingen, inwoners een hart onder de riem gestoken. Niet alleen financieel, maar ook met brieven, kaarten, bezoekjes. Dank u wel daarvoor.
 
Hartelijke groeten en blijf gezond,
Henk Winkelhuis WG Oldenzaal