Marijke Egbers: "Blij met voorlopig ontwerp Vondersweijde!"

Marijke Egbers: "Blij met voorlopig ontwerp Vondersweijde!"

 
Voorzitter, ik sta hier voor de eerste keer. Een beetje onwennig. Voelt een beetje als "afzwemmen". Een mooi bruggetje naar de bijdrage van de WG voor vanavond. Het hele proces rondom Vondersweijde voelt als "afzwemmen". Best wel spannend. Of in dit geval ook wel als "ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan". Want het gebeurt natuurlijk niet vaak dat Oldenzaal een zwembad bouwt of revitaliseert. Voor de meesten van ons is dit de eerste keer.
 
En omdat het voor de meesten de eerste keer is, is er gekozen voor een heel zorgvuldig proces. De raad is niet zomaar even het diepe ingegooid. Niet even snel het diploma halen, maar samen flink oefenen. Een proces van meer dan drie jaar. De eerste jaren stond ik daarbij aan de kant. Mocht het allemaal van een afstandje meemaken. Met wat koudwatervrees wellicht is de raad door de wethouder en zijn ambtenaren meegenomen. Beetje pootjebaden eerst. Wat gaan we doen? Helemaal geen zwembad, helemaal een nieuw zwembad, renovatie of revitalisatie van het bestaande bad? Ik heb begrepen dat het voor onze fractie een beetje voelde als zwemlessen voor diploma A.
 
Maar natuurlijk heeft de fractie van de WG ook zelf geoefend. Drie jaar geleden al, om precies te zijn op 16 november 2016, is de WG al op bezoek geweest bij Vondersweijde en is er gekeken, gesproken en vooral goed geluisterd. Vervolgens is de hele raad meegenomen het land in en zijn er meerdere zwembaden bezocht. Uiteindelijk leidde dat tot een eerste belangrijke besluit: revitalisatie. Helemaal geen zwembad was al gelijk afgevallen. Er komt geen nieuwbouw en ook geen 2521 concept. Eigenlijk hadden we met dit besluit voor revitalisatie diploma A gehaald.
 
Revitalisatie betekent “weer tot leven wekken, nieuw leven inblazen”. En dat “nieuwe leven” past bij ons beeld van een Vondersweijde 3.0: een plek voor beleving en ontmoeting. We hebben het in onze bijdrage van meer dan een jaar geleden al gezegd. We willen een Vondersweijde dat uitnodigend is, dat mensen verleidt om te komen. Een zwembad waar beleving is, waar mensen elkaar ontmoeten. Een zwembad voor jong en oud, een zwembad voor jonge moeders en vaders met hun baby’s en een zwembad voor opa’s en oma’s die nog een baantje willen trekken. Maar ook een zwembad voor mensen met een beperking. Zodat bv. de mensen van de zorggroepfederatie en van de “Vereniging van rugpatiënten” gewoon hier in Oldenzaal kunnen zwemmen. We moeten onze doelgroepen weer naar Oldenzaal halen. Die kansen liggen er nu. In dit voorlopig ontwerp zien we onze grote wens, maar ook die van meerdere partijen, voor een tweede 25 meter bad dat warmer is dan het wedstrijdbad.
 
Er zijn inmiddels ontzettend veel zwemlessen geweest met heel veel verschillende partijen, groepen, bezoekers, personeel, gebruikers, kinderen, hele jonge kinderen, oudere kinderen, ouderen, hele ouderen, enz. Dat brengt ons bij de maatschappelijke functie van Vondersweijde. Want wat zijn er veel mensen die op welke manier dan ook gebruik maken van Vondersweijde. De heer Luttikhuis noemde al even een getal van 100.000 bezoeken alleen al voor zijn eigen onderneming.
 
Dat brengt ons bij de discussie in het politiek forum van vorige week maandag. Toen ging het vooral over het uitschrijven van wel of geen tender. Voor de WG is het belangrijk dat afspraken helder en duidelijk zijn en juridisch “waterdicht” om het zo maar eens uit te drukken. Een goede huurder is natuurlijk belangrijk. Je moet het kind niet met het badwater weggooien, maar het moet zoals gezegd juridisch “waterdicht” zijn afgehecht.
 
Het zwembad, maar ook de sporthal spelen een belangrijke rol in de preventie. Dat betekent dat de inrichting van die sporthal in goed overleg met alle partijen ook als zodanig moet worden uitgevoerd. En als dat betekent, dat we nu aan de voorkant extra voorzieningen moeten aanbrengen, moeten we dat niet nalaten. We zijn dan ook benieuwd naar de informatie die de wethouder ons in het politiek forum heeft toegezegd. Dat de squash nu geen onderdak meer krijgt in Vondersweijde, vinden we als WG jammer, maar niet onoverkomelijk. Er is elders in Oldenzaal een fitnessexploitant die squashruimtes over heeft. Er kan dus in ieder geval gesquasht worden in Oldenzaal.
 
Voorzitter, de gemeenteraad gaat vanavond op voor diploma B, het voorliggende V.O., het voorlopig ontwerp. We hebben na het behalen van ons A-diploma weer heel veel geoefend. We willen nogmaals de wethouder met zijn ambtenaren bedanken voor de vele, vele lessen die zij ons en vele participanten hebben gegeven. Er waren vele, vele vragen. Die zijn wat betreft de fractie van de WG naar volle tevredenheid beantwoord.
 
Wat de WG betreft, halen we vanavond ons B-diploma en we hebben er het volste vertrouwen in dat we met z’n allen op 30 maart af kunnen zwemmen voor diploma C, het D.O., het definitieve ontwerp.
 
Woordvoerder Marijke Egbers  m.egbers@oldenzaal.nl