WG: "Onderzoek online reserveren sportaccommodaties in Oldenzaal."

WG: "Onderzoek online reserveren sportaccommodaties in Oldenzaal."

 
De WG Oldenzaal ontvangt regelmatig vragen van inwoners over de mogelijkheid om (sport)accommodaties binnen de gemeente Oldenzaal online te kunnen reserveren. Binnen veel andere gemeenten is dat al mogelijk, echter nog niet binnen de gemeente Oldenzaal. Met het oog op de toenemende digitalisering heeft de WG Oldenzaal het college een brief gestuurd met een aantal vragen over een online reserveringssysteem. Met het oog op de toenemende digitalisering om ons heen ziet de fractie van de WG dat het in verschillende plaatsen al mogelijk is om accommodaties zoals gymzalen, sporthallen, bedrijfsruimtes etc. online te reserveren.
 
Gemeentes in de omgeving waar dit overigens al wel mogelijk is zijn onder andere: Enschede, Almelo en Twenterand. Ook bij enkele zelfstandige sportaccommodaties zoals: Sporthal Hoge Vonder (Deurningen) of Sporthal ’t Trefpunt (Weerselo) is dit mogelijk. Binnen de gemeente Oldenzaal is nog geen online reserveringssysteem beschikbaar.
 
Bij een online reserveringssysteem is het mogelijk dat:
- men 24 uur per dag de beschikbaarheid ziet van een zaal, veld of gymzaal
- men kan reserveren (en betalen) zonder tussenkomst van een beheerder
- men in een oogopslag een urenoverzicht ziet van de vaste contracthuurder
 
De gemeente Oldenzaal kan er zijn voordeel mee doen: Er is altijd een actueel overzicht van de huidige bezetting en bezettingsgraden en er kan snel en eenvoudig digitaal worden gefactureerd. Ook sleutelbeheer kan in het systeem worden opgenomen. De reserveringen komen binnen als aanvragen en kunnen direct online beoordeeld worden door de beheerder; een andere optie is dat je als “aanvrager” ook rechtstreeks mag boeken.
 
Namens de WG Oldenzaal is de volgende vraag gesteld aan het college:
  • Kunt u onderzoeken of een online reserveringssysteem voor binnensportaccommodaties in Oldenzaal haalbaar is?
Aanvullend zijn de volgende vragen gesteld;
  • Is het college op de hoogte van deze online reserveringssystemen? 
  • Bent u het met de fractie van de WG eens dat we, gezien de toenemende digitalisering, het online reserveren van accommodaties moeten toevoegen aan onze diensten voor onze inwoners?
  • Zou u ons een financiële onderbouwing (bij voorkeur in meerdere scenario’s) kunnen geven wat het online reserveren van accommodaties zou kunnen kosten in Oldenzaal?
  • Bent u voornemens om met de eerder genoemde gemeenten te overleggen over de haalbaarheid en het effect van het online reserveren van accommodaties?
Woordvoerder: Mike Oude Remmerink